طلاق رجعی یعنی چه؟
طلاق رجعی یکی از انواع طلاق است که به موجب آن ، پس از طلاق و در طول مدت عده طلاق، مرد می تواند به همسر خود رجوع کرده و بدون اینکه نیاز به عقد نکاح مجددی باشد ، با وی زندگی کند. لازم به ذکر است که رجوع مرد در طلاق رجعی کاملا به اراده خود وی است و زن نمی تواند مانع رجوع مرد بشود.
یکی از اقسام طلاق، طلاق رجعی است که در مقابل طلاق بائن قرار دارد. کلمه رجعی یا رجوع که به معنای بازگشت است، اصطلاحا به وضعیتی گفته می شود که مرد پس از جدا شدن از همسر خود بواسطه طلاق، دوباره قصد این را داشته باشد که به زندگی مشترکشان باز گردد. به همین دلیل در قانون مدنی احکام ویژه ای برای رجوع از طلاق مقرر شده است .
بر همین اساس، در صورتی که طلاق از نوع رجعی باشد، مرد می تواند در ایام عده زن، دوباره به زندگی با وی ادامه بدهد. چرا که یکی از آثار طلاق رجعی این است که زن در ایام عده طلاق ، مانند همسر مرد می باشد و حتی وی از حق نفقه هم برخوردار است. بنابراین ، مرد می تواند در این مدت زندگی مشترک را از سر بگیرد.
سوالات حقوقی طلاق | سوالات حقوقی خانواده | سوالات حقوقی در مورد طلاق

سوالات طلاق | سوالات خانواده
در طلاق رجعى، در زمان عدّه، مرد به زن رجوع میکند و ممکن است این رفتار چندین بار تکرار گردد. آیا این رجوع و طلاق بازیچه کردن زن نیست؟
اگر رجوع بعد از طلاق ، در ایّام عدّه موجب بازیچه شدن میشود، خیر زیرا:
1-امکان رجوع فرصت مناسبى براى حفظ بقا و دوام خانواده و جلوگیرى از متلاشى شدن آن است.
2-کسى که در عدّه طلاق رجعی است، در حکم زوجه است و نفقه اش بر عهده شوهر میباشد و حق دارد در منزل او سکونت داشته باشد و حتى از او ارث میبرد.
این مسئله نوعى حمایت معیشتى از زن است. جالب است بدانید بسیارى از فقها و حقوقدانان آن را حکم (قاعده آمره) میدانند، نه حق، که قابل اسقاط باشد، زیرا:
1-حق رجوع، یک امتیاز فردى نیست که به نفع شوهر در نظر گرفته شده باشد، بلکه اختیارى و در راه مصلحت خانواده و مهلتى براى تصمیم بهتر است.
2-اسقاط آن طلاق را «بائن» میکند، که به زن لطمه میزند، زیرا دیگر نمیتواند از حقوق زناشویى مانند نفقه و ارث برخوردار شود.
اگر مقصود آن است که طلاق مجدّد موجب بازیچه شدن زن میشود، باز یادآور میشویم طلاق دادن شرایط ویژه اى دارد علاوه بر اینکه دادگاه ها اگر بدانند که مرد در طلاق رجعی قصد آزار دارد باید از آن جلوگیرى کنند، چون مصداق سوء معاشرت و اذیت و آزار زن است و مخالف شریعت اسلامى است که میفرماید یا زنان را به خوبى در منزل نگهدارید و یا به خوبى رها کنید و حق طلاق خود را از ابزارى براى در تنگنا قرار دادن آنها نسازید.
عده طلاق رجعی چقدر است؟
همان گونه که پیشتر مطرح کردیم زن موظف است تا زمانی که عده اش تمام نشده است صبر کند و اجازه ازدواج مجدد ندارد.
اما در طلاق رجعی این مدت چقدر است؟
در واقع پس از طلاق رجعی زن به مدت سه طهر (سه بار عادت ماهیانه) باید عده نگه دارد. در این مدت مرد می تواند به همسرش بازگردد و با او آشتی کند. اما در صورتی که زن در هنگام طلاق در سنی باشد (مثلا زنی با ۳۵ سال سن) که معمولا در آن سن عادت ماهیانه می شود، ولی به دلیل بیماری عادت ماهانه نشود؛ باید به مدت سه ماه عده نگهدارد.
علاوه بر این اگر زنی باردار باشد، عده طلاق رجعی برای این زن به موجب بارداری، تا زمان زایمان او است. حتی اگر کمتر یا بیشتر از سه طهر باشد.